God Only Knows

naar Tony Asher

Mijn liefde kan niet eeuwig zijn,
maar zolang er sterren aan de hemel zijn.
Daarvan kun je zeker zijn.
God weet wat ik alleen zou zijn.

Wanneer je bij me weg zal gaan,
zal het leven gewoon verder gaan,
maar de wereld heeft dan afgedaan,
want wat heb ik er nog aan?

God weet wat ik alleen zou zijn.
God weet God weet wat ik
alleen God weet wat ik alleen
zou zijn.

* * *

Tony Asher werkte als copywriter in Los Angeles toen hij werd opgebeld door Brian Wilson: ‘Ik ben aan het werk aan een nieuw album en dat is een verdomd zware klus. We liggen al een straatlengte achter op de planning en ik heb wat hulp nodig met de teksten. Zou je me willen helpen?’ Wilson, de artistieke spil van The Beach Boys, was 23 jaar oud en bezig aan wat een van de meesterwerken van de popmuziek zou worden: Pet Sounds (dierbare geluiden).

In januari 1966 was Wilson in een artistieke strijd – misschien wel het gevecht van zijn leven – verwikkeld met The Beatles, wier jongste album Rubber Soul hij wilde overtreffen. Dat lukte hem zo goed, dat voor The Beatles (en hun producer George Martin) Pet Sounds vervolgens de maat werd voor hun Sgt. Pepper’s album. Wilson begon daarna nog aan Smile, maar wist dat project niet meer tot een goed en gezond einde te brengen. De rivaliteit tussen The Beatles en Brian Wilson doet denken aan de ‘Chickie Run’ tussen Jim en Buzz uit de film Rebel Without a Cause, met Wilson in de rol van de onfortuinlijke Buzz.

Op Pet Sounds fungeert ‘God Only Knows’ als de zon van Wilson’s universum, vandaar misschien de verwijzing naar de sterren en naar God. Marilyn Wilson, zijn toenmalige vrouw, zei daarover: ‘Hij was niet bang om aan iedereen te laten zien hoe gevoelig en spiritueel hij was, en dat hij zelfs binnen de rock-n’-roll dingen kon zeggen die echt iets te betekenen hadden. Ik weet gewoon dat hij wilde dat mensen het fysiek zouden ervaren, dat ze het zouden voelen.’

Tony Asher herinnert zich dat ‘God Only Knows’ in een half uur ontstond: ‘Allereerst is het een hele korte song, het heeft allemaal niet zo veel om het lijf. De meeste tijd ging op aan het beargumenteren van de voordelen van het gebruik van het woord ‘God’ in een song.’ Maar het resultaat heeft niets van voorbijgaande aard: ‘Ik vind het een geweldige song en gelukkig konden we er een meeslepende tekst bij schrijven.’ Met de beginregel ‘I may not always love you’ had Wilson aanvankelijk veel moeite. Asher overtuigde hem door te wijzen op de schaduwzijde van het echte leven (Wilson was zelf binnen een jaar in zijn huwelijk verstrikt geraakt) en op de tweede regel, die de twijfel in zijn tegendeel doet verkeren: ‘But as long as there are stars above you’. Die omkering verklaart, samen met zijn naïeve devotie, iets van het wonder van ‘God Only Knows’.

%d bloggers liken dit: