De Hoop

Laat de Hoop nu liever varen.
Varen ja, maar wat voor boot?
Voor- en boegbeelden genoeg:

Karel Doorman of Haguro,
Apollo 11 of Halve Maen,
reddingssloep of rondvaartboot,

boot van Charon of van Pesse,
’t scheepken onder Jezus’ hoede,
Herald of Free Enterprise.

Elke boot een bang vermoeden
dat de leegte zal beklijven,
ook al houden we ons groot.

* * *

Apollo 11: de naam van de ruimtemissie (niet van het ruimteschip, hoewel dat onderscheid zelden wordt gemaakt) die op 20 juli 1969 als eerste op de maan landde.

Boot van Pesse: de oudste boot ter wereld (tussen de 9500 en 10.000 jaar oud) werd in augustus 1955 bij toeval ontdekt door een inwoner van het dorp Pesse bij Hoogeveen. De boot is drie meter lang en vijfenveertig centimeter breed, en bestaat uit de bewerkte stam van een grove den.

Karel Doorman: de schout-bij-nacht die het commando voerde over het Nederlandse eskader tijdens de Slag in de Javazee. Toen zijn eigen schip, de lichte kruiser Hr. Ms. De Ruyter, tot zinken werd gebracht, bleef hij aan boord om samen met haar bemanning ten onder te gaan. Zijn naam is verbonden aan twee vliegdekschepen en een fregat van de Koninklijke Marine. Het tweede vliegdekschip werd verkocht aan Argentinië en speelde als de ARA Veinticinco Mayo nog een bijrol in de Falklandoorlog, alvorens te worden gesloopt.

Haguro: zware kruiser van de Keizerlijke Japanse Marine, genoemd naar de berg Haguro, die tijdens de Slag in de Javazee de HMS Exeter en de Hr. Ms. De Ruyter tot zinken bracht. In mei 1945 ging de Haguro zelf ten onder nadat ze geraakt was door drie Britse torpedo’s.

Halve Maen: de Nederlandse vlieboot die in 1609 onder bevel van kapitein Henry Hudson via de Faroeëreilanden, Newfoundland en Nova Scotia de haven van New York bereikte. Bij een Engelse aanval op Jakarta werd het schip door brand vernietigd.

Herald of Free Enterprise: een Brits autoveer dat op 6 maart 1987 voor de haven van Zeebrugge in anderhalve minuut kapseisde. De omvang van deze ramp – honderddrieënnegentig slachtoffers – werd datzelfde jaar ruimschoots overtroffen door de Filippijnse veerboot Dona Paz. Na een botsing met de olietanker Vector ging zij in de nacht van 20 december brandend ten onder. Daarbij kwamen drieënveertighonderdzesentachtig mensen om, een veelvoud van het aantal slachtoffers van de Titanic.

Hoop: schip dat samen met Geloof, Liefde, Blijde Boodschap en Trouw de Rotterdamse of Magellaanse Compagnie van de VOC vormde. Ze vertrok eind 1599 via Hawaii naar Japan en verging op 24 september 1600 in de Stille Oceaan.

%d bloggers liken dit: